Theo van der Steen

Tekenaar - Schilder


Initiatief website Cornelis Koning

Cornelis Koning
Zaandijk 1893 - Amsterdam 1951

In december 1972 bracht ik als 20 jarige kunststudent een bezoek aan de tentoonstelling "Noord-Hollandse Figuratieven in Arti" in Amsterdam. Er hing o.a. werk van mijn docent Schilderen Henk Zomer. Maar er was ook een aantal schilderijen te zien van Cornelis Koning. Ik was meteen verliefd.
In 1975 toen ik in Amsterdam woonde trok ik op een goeie dag de stoute schoenen aan en zocht Mevrouw Aal Koning-de Jong, de weduwe van de kunstenaar op. Zij woonde toen nog altijd in de Zomerdijkstraat in Amsterdam-Zuid in de atelierwoning waar zij met haar man in 1947 was komen wonen.
Bij mijn bezoek schonk zij mij een potloodtekening die haar man in Giethoorn had gemaakt. Dit was het begin van wat een omvangrijke verzameling zou worden van het werk van een voor mij bijzondere kunstenaar.

Om het werk van Cornelis Koning meer bekendheid te geven heb ik het initiatief genomen een website in het leven te roepen met voorbeelden van zijn tekeningen en schilderijen uit mijn eigen verzameling. De website www.corneliskoning.nl bevat naast foto's van tekeningen en schilderijen uit alle periodes, informatie over leven en werk, en is een 'work in progress'.

Theo van der Steen