Theo van der Steen

Tekenaar - Schilder


...."Daar zag ik werk, dat mij meteen raakte, door het bijzondere kleurgebruik en de aandacht om de natuur een eigen vorm te geven. Hier is een echte schilder aan het werk!"....
Jutta Metzger

Licht en ruimte in vorm en kleur


"Het werk van Theo van der Steen roept door de aandacht en concentratie waarmee het is gemaakt een onmiskenbare, onstoffelijke sfeer op. Die sfeer is voorbehouden aan de schilderkunst en die zie je dan ook nooit fotografisch of filmisch weergegeven. Er is sprake van een verbeelding die veelal landschappelijkheid sublimeert, maar ook de persoonlijke verstandhouding met de directe omgeving en mensen daarin. De beheersing van de materie is in feite virtuoos, terwijl alles op het doek wordt getroffen in schilderkunstige aanduidingen die zich eerder enigszins onbeholpen of onhandig voordoen, totdat je merkt dat die typeringen door het schilderij als geheel worden overstegen.
Er is in vorm en kleur heel precies licht en ruimte getroffen die in de werkelijkheid materieloos is, maar op het schilderij alleen in verf beklijft. Welke gedaante die verf dan aanneemt, is weliswaar moeilijk te bepalen en het is de vraag wat de schilderijen nu eigenlijk prijsgeven. Ze laten zien wat de kunstenaar heeft geschilderd. Eenvoudiger kan het niet, maar het gaat om de raadselachtigheid van de gewaarwording dat met de tastbaarheid van verf iets ontastbaars wordt weergegeven. Er wordt je iets aangereikt waar je niet helemaal bij kunt. Het verlangen om te zien wat de realiteit je niet kan bieden, bepaalt voor een belangrijk deel de aard van de schilderkunst. Het zet je aan tot steeds opnieuw weer kijken en het ondergaan van die perceptie."
Alex de Vries

Theo van der Steen

Geboren Oss 1952

Opleiding
1969 - 1974 Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving Den Bosch
lessen van o.a. Kurt Löb, Henk Zomer en Dick Cassée.

1975 - 1976 Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
lessen van Rudolf van Meerbergen
Studiebeurs van de Belgische Regering

Exposities o.a
Kruithuis, Den Bosch (2x)
Muzelinck, Centrum voor de Kunsten, Oss
Oude Raadhuis, Beek en Donk
Stella Polaris, Dieden
Amstelkerk, Amsterdam
Jan Cunenmuseum, Oss
Reinart Gallery, Oss en Oijen (3x)
Galerie Retouche, Volkel
Kunst in 't Kerkje, Velp
Lieve Vrouwen Kunst, Uden
NH Kerk, Ravenstein (2x)
Weijerkapel, Boxmeer
Kunstbox, Boxmeer
Weefhuis, Zaandijk
K26, Oss
Toonzaal Goretti, Tilburg
Galerie De Roos, Tilburg

Het werk van Theo van der Steen is te koop. Interesse? Neem dan contact op met Theo van der Steen.